Nu este pentru prima dată când Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune, pe scurt AIVI, se alătură săptămânii noastre preferate – „Pentru noi este a cincea participare/implicare în SNV (le gândim după culorile tricourilor pe care le purtăm cu drag la fiecare ocazie când organizăm un training, o întâlnire sau un atelier: avem tricourile albastru, galben, piersică, verde-smarald și cel de anul acesta, mov)”, ne-a spus din partea echipei Iulia Dromereschi, coordonatoarea programului AIVImedia.hub.
Oamenii din echipa AIVI sunt „preocupați de implicarea civică, de inițiativele sustenabile și de egalitatea de șanse. Încercăm să reflectăm poveștile pozitive din comunitățile în care avem redacții active sau reprezentanți – voluntari de la mic la mare, asociație fără angajați și fără surse constante de finanțare, demonstrăm că se poate și așa și vrem să aducem în prim-plan poVeștile bune din localitățile media.hub. ”
AIVI au mai organizat activități specifice asociației în Cluj legate de promovarea educației non-formale și a interculturalității, dar și activități de conștientizare legate de ODD. Cu toate acestea, anul acesta a fost o premieră pentru ei, fiind selectați printre câștigătorii concursului de idei despre locuire, experiență care a fost intensă pentru că a venit „la pachet” cu ambiția de organiza nu unul, ci cinci (!) evenimente diferite în mai multe locații din țară, dintre care doar unul online!
Pentru ei, SNV-ul din anul acesta s-a simțit complex, intens, cu multe aspecte bifate în ultima clipă, dar și cu interes și entuziasm de la participanți – „A fost nevoie de un mare angajament din partea noastră, dar credem și cu rezultate pe măsură. Organizarea fizică a fost impecabilă, în parte pentru că ne-au ajutat mult materialele primite prin SNV, în parte pentru că partenerii noștri locali sunt foarte precauți și totul se desfășoară la ei în condiții de maximă siguranță. Mulțumim pe această cale celor de la ideo ideis & Conciato, Roaba de Cultură, Asociația GHEPart, Fundația Comunitară Vâlcea și Youth Hub Râmnicu Vâlcea. ”
Activitățile pe care le-au desfășurat în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului au presupus organizarea a patru ateliere fizice (în Alexandria, București, Curtea de Argeș și Râmnicu Vâlcea) pe tema documentării tematicii locuirii. Scopul pe termen lung al evenimentelor inițiate în cadrul SNV a fost de a pregăti membrii redacțiilor de jurnalism comunitar, dar și tineri care li s-au alăturat în ultima perioadă, să documenteze timp de trei luni, din diverse perspective, relația dintre oraș și comunitate. Activitatea lor nu se termină aici, ba chiar din contra, vor publica pe platforma lor câte un material despre fiecare atelier și vor folosi în viitor #-urile din cadrul SNV pentru a marca materialele despre #locuire din comunități.
Pe lângă atelierele de la locațiile menționate mai sus, echipa AIVI a pregătit și un atelier online, în care au adaptat metoda PhotoVoice pentru partenerii lor din Suceava, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” și Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Metoda PhotoVoice presupune comunicarea unei situații sociale sau comunitare prin intermediul fotografiilor, însoțite și de mici texte sau explicații, materialele fiind realizate chiar de către cei care se confruntă cu dificultăți în contextul respectiv. Este o formă de a atrage atenția asupra realităților grupurilor defavorizate, asupra celor ce nu au o voce sau nu sunt luați în considerare – prin intermediul unor imagini care „vorbesc” despre realitățile acestor grupuri – redate chiar prin ochii lor. Rezultatul atelierului online urmează să fie de asemenea lansat pe parcursul următoarelor trei luni, pe platforma lor și canalele de social media.
Cât despre cum au fost primite evenimentele de către cei din comunitate, AIVI a declarat: „Fiecare dintre comunitățile în care am organizat evenimente SNV ne erau deja cunoscute, iar o parte dintre tinerii participanți s-au implicat pentru prima dată și au adus un „suflu proaspăt”. Reacția a fost de mare entuziasm și angajament, iar toate „misiunile” pe care le-am alocat echipelor la fața locului au ieșit foarte bine.”
Am fost curioși să aflăm cum a reacționat publicul la tematica locuirii, iar după experiența SNV, impresiile cu care a rămas echipa AIVI au fost următoarele: „Tinerii se simt insuficient consultați când se iau decizii privind aspectul comunității din care fac parte. Este extrem de valoros ca ei să fie întrebați și implicați când se fac investiții, schimbări, sau inaugurări. Părerea lor poate conta mult pentru viitorul comunității, în special dacă este vorba despre o localitate mai mică sau medie, care-și dorește să își păstreze tinerii aproape și totuși nu îi implică spre deloc în procesul decizional. De multe ori, tinerii văd lucrurile diferit, dar mai fresh și mai logic decât mulți dintre concitadinii lor. Își doresc accesibilitate sporită, sedii de facultăți pentru a nu mai fi nevoiți să plece departe, cinematografe și teatre, ca să nu parcurgă drumul cu trenul sau autobuzul până la prima sursă de cultură. Apreciază locurile de luat masa nu doar după calitatea mâncării, ci și după atmosferă, și sunt foarte coerenți în explicarea argumentelor pentru care un parc sau o zonă de agrement ar trebui să fie mai prietenoase.”
Atelierele AIVI au stârnit pofta tinerilor de a discuta și documenta un subiect care noi credem că este esențial pentru bunăstarea oricărei persoane și ne bucurăm să știm că acesta este doar începutul. Cât despre cum poate să contribuie fiecare dintre noi la susținerea cauzei locuirii, Iulia susține: „Procesul de conștientizare este încă în desfășurare și mi se pare spre imposibil să ne dorim implicare fără siguranța că mesajele ajung unde trebuie și nu se prăbușesc, ciocnesc sau lovesc pe parcurs. Ne luptăm cu stereotipuri, cu idei care au prins rădăcini și cu temeri vechi de multe decenii. Este dificil să ne dorim ca toți oamenii să lupte pentru o cauză care nu le aparține, sau despre care simt că îi privează de drepturile lor. Eu cred că, dacă avem suficienți aliați care să explice, în liniște și cu mult calm, situația, și cum ar putea fi starea generală ameliorată prin intervenții sociale, economice și culturale potrivite, este deja o mică victorie.”
Cu toate acestea, în misiunea de a găsi aliați potriviți și de a crea mesaje care să îi aducă pe oameni mai aproape de înțelegerea relevanței temei locuirii, planuri de viitor există! Chiar înainte de a se număra printre câștigătorii concursului SNV 2020, AIVI și-a luat angajamentul de a „acoperi” subiectul locuirii din perspectiva tinerilor de 15-25 de ani din comunitățile în care și-au desfășurat evenimentele și vor continua să facă acest lucru chiar și după încheierea SNV2020, iar noi vă invităm să-i urmăriți!
I-am rugat să ne transmită un mesaj care să îi convingă și pe alții să se implice în comunitățile lor, iar ei ne-au lăsat o poveste despre un grup de tineri din Curtea de Argeș. În cadrul atelierelor lor, i-au provocat pe tineri să analizeze un slogan, iar cu toate că sloganul oferit era unul negativ, aceștia l-au interpretat în mod cu totul surprinzător, ca fiind unul pozitiv, ca fiind un îndemn la a face bine și a contribui la comunitate. Tinerii văd într-un NU, un „hai să facem”, iar asta este normalitatea lor. Anii de implicare în acțiuni de voluntariat i-au făcut să înțeleagă că au capacitatea de a schimba ce e în jurul lor, iar la aceeași schimbare de perspectivă vă invităm și pe voi! Voluntariatul pare să fie una dintre căile cele mai sigure spre a ajunge acolo!