Casă, dulce casă – Curs online despre locuire

Anul acesta, poate mai mult decât oricând, ne-am refugiat în casele noastre, feriţi de pericolele noi care au apărut în lume. Adevărul este că suntem norocoşi – avem un loc pe care să îl numim acasă. Dar cum ne educăm în legătură cu acest privilegiu sub acoperire? Suntem conştienţi de condiţiile în care trăiesc alţi oameni, mai puţin norocoşi decât noi? Ne uităm la realităţile globale? Încercăm să le înţelegem şi poate şi mai important decât atât, să identificăm modalităţile concrete prin care ne să ne implicăm?

În cadrul proiectului Build Solid Ground contribuim la promovarea dreptului la locuire şi la informarea oamenilor în legătură cu această tematică. Tocmai de aceea am lansat cursul online Casă, dulce casă – o resursă valoroasă care să fie un start pentru voi în înţelegerea acestei componente esențiale a vieții noastre de zi cu zi – dreptul la locuire.

Cursul este scurt şi bine structurat, răspunzând la o serie de întrebări cheie legate de locuire precum:

Când și de ce s-a înființat Organizația Națiunilor Unite? Ce spune Declarația Universală a Drepturilor Omului despre dreptul la locuire? Cum definim o locuință adecvată? Câți oameni trăiesc în ghetouri în întreaga lume? Câți oameni rămân anual fără locuință datorită dezastrelor naturale? Câți români trăiesc în condiții severe de sărăcie? Cum pot eu ajuta?

Limbajul este unul prietenos, iar explicațiile sunt pe înțelesul tuturor, fiind potrivit pentru oricine – tineri, adulți sau seniori, elevi sau profesori, voluntari sau coordonatori de proiecte! Ne-am dorit să poată să fie parcurs cu ușurință, ba chiar cu plăcere, de fiecare dintre voi!

Pentru a aceesa conţinutul cursului, vă invităm aici, pe platforma educaţională Moodle.
Dacă este prima dată când accesaţi această platformă, v-am pregătit aici o serie de instrucţiuni pas cu pas, care explică cum vă puteţi crea un cont nou.

Având în vedere că evenimentul de tradiţie al organizaţiei Pro Vobis, Săptămâna Naţională a Voluntariatului, are ca tematică pentru această ediţie Oraşele şi Comunităţile Durabile, nu ne oprim doar la stadiul de informare, ci găsim şi modalităţi concrete de implicare! Acest curs online a fost creat pentru a deveni un punct de pornire în călătoria celor ce se vor alătura nouă în Săptămâna Naţională a Voluntariatului, în perioada 7-13 septembrie 2020. Mai mult decât atât, pentru a evidenţia importanţa dreptului la locuire, în cadrul SNV 2020 am lansat şi un concurs de idei care să premieze activităţile şi evenimentele ce îşi propun să promoveze dreptul la locuire!
Înscrierile sunt deschise până pe data de 20 august, ora 23:59 şi se fac pe baza completării formularului de înscriere.
Noi credem că acest curs poate stârni multe idei care să se transforme în activităţi creative şi ingenioase şi sperăm să vă inspire!

Ştim deja că până în anul 2030, 1 din 4 oameni nu va avea o locuinţă! Şi suntem aici să schimbăm cifrele, împreună, începând din comunitățile noastre, dar țintind la a produce schimbări la nivel global! Să pornim de aici și să vedem ce putem construi împreună, prin voluntariat!