Case pentru Africa – campanie de conștientizare

Binele și solidaritatea nu au granițe – cum tare frumos au punctat colegii noștri de la Fundația „Alături de Voi” România. Credem cu tărie în asta și tocmai de aceea, vrem să vă spunem mai multe despre campania „Case pentru Africa”, care se desfășoară în perioada mai – octombrie 2020.

Campania este derulată de Fundația “Alături de Voi” România în cadrul proiectului „BUILD Solid Ground” și aduce în prim-plan realitatea celor care se confruntă cu o criză a locuirii.

Campania “Case pentru Africa”, are scopul de a aduce în atenția publicului problematica locuirii în Africa și dificultățile cu care se confruntă milioane de oameni de pe acest continent.

De asemenea, campania urmărește și creșterea implicării active a cetățenilor în acțiuni de combatere a sărăciei, de îmbunătățire a condițiilor de locuit și de promovare a respectării drepturilor femeilor și a copiilor, atât în contextul Agendei 2030 și New Urban Agenda, cât și în contextul în care Uniunea Europeană are o contribuție financiară semnificativă pentru dezvoltare și pentru combaterea sărăciei în lume.

În Africa, an de an, milioane de oameni sunt evacuați din propriile case, neavând drepturi de proprietate asupra terenurilor pe care își construiesc cu greu un loc pe care să-l numească acasă. Fără să fie consultați sau măcar compensați pentru daunele care li se aduc și care le schimbă cursul întregii vieții, aceștia sunt forțați să își abandoneze casele și să pornească de la zero. Nu au parte de resurse sau de sprijin, iar lipsa unei case le răpește șansa la multe alte lucruri – la un loc de muncă decent, la educație sau poate chiar la o masă pentru ei și familiile lor. Știm că această realitate pare îndepărtată de noi și poate ne sensibilizează mai greu, fiindu-ne mai puțin familiară. Cu toate acestea, cifrele ne spun că ceea ce se întâmplă în lume când vine vorba de a avea acces la un drept de bază a oricărei ființe umane – o locuință și este îngrijorător.

În cadrul campaniei „Case pentru Africa”, Fundația „Alături de Voi” România, a adunat un set de date care prezintă situația curentă.

  • Peste un milliard de oameni din întreaga lume trăiesc în sărăcie extremă, fără acces la servicii de bază (sănătate, educație, electricitate, sanitație).
  • Peste un milliard de oameni din întreaga lume trăiesc în așezări informale, în locuințe improvizate și condiții de supraaglomerare.
  • Peste un miliard de oameni nu au acces la terenuri pe care să-și construiască un adăpost și nu au documente care să ateste dreptul de proprietate asupra terenurilor.

Acasă trebuie să fie mai mult”,  iar contribuția noastră, a tuturor, începe prin informare!

Vă invităm și pe voi să parcurgeți informațiile adunate de către colegii noștri în cadrul campaniei și să citiți articolele pregătite de către ei, care să vă ajute să vă familiarizați cu acest subiect pe website-ul campaniei „Case pentru Africa”. Iar dacă doriți să contribuiți, vă invităm să accesați această secțiune, care cuprinde idei despre cum puteți să vă implicați și să treceți la acțiune.