Căsuțe pentru voluntari

Undeva în județul Alba există o grădiniță în care inițiativa și dragul de implicare sunt nelipsite. Grădinița Cu program Normal Vinerea este o unitate subordonată a Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, și una dintre instituțiile câștigătoare în cadrul concursului de idei despre locuire din cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului.

Cu toate că suntem prieteni vechi și ne-am revăzut cu drag în cadrul mai multor ediții SNV, ne-am bucurat să aflăm că această ediție SNV a fost primită cu nerăbdare de către copilașii care abia așteptau să ia parte la activitățile pregătite și de către personalul instituției, care după multă vreme de muncă online, s-a reîntâlnit pentru a lucra împreună.

SNV 2020 a fost la fel și totuși diferit, deoarece peste tot plutește aerul pandemiei – cu toate acestea teama și atenția sporită la noi amănunte nu ne-au împiedicat să acționăm. Vă mulțumim pentru oportunitate. Fără voi nu  nu ne-am fi făcut auziți” – ne-a mărturisit Nicoletta Gabriela Huștiuc, reprezentanta instituției.

Inițiatorii acțiunii s-au pregătit intens și au dorit să producă un „răsunet” în comunitate prin implicarea lor în cadrul SNV. Membrii instituției s-au mobilizat și au reușit să introducă în program pe lângă activitățile față în față, chiar și activități online, variantă care a plăcut părinților, cât și copiilor.  S-au desfășurat activități diverse, de la construirea unor căsuțe, la fotografierea unor case vechi și noi, la discuții online despre importanța caselor în viața oamenilor sau angrenarea copiilor și părinților sau bunicilor în diverse jocuri, față în față sau adaptate la mediul virtual, pe baza materialelor primite în cadrul concursului de idei despre locuire.

„Ne-am dorit ca elevii şcolii noastre să înţeleagă importanţa fiecărei case şi faptul că există şi acum în lume oameni sau copii care nu au unde locui. Ne-am dorit să sensibilizăm atât copiii cât şi alte cadre didactice, precum şi părinţi, bunici, membri ai comunităţii locale cu privire la importanța locuirii și să le insuflăm ideea că a face un bine depinde de noi, așa cum spune și sloganul acestei ediţii a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului –  „Depinde de mine”.

În cadrul activităților desfășurate, preșcolarii de la Grădiniţa cu Program Normal Vinerea, ajutaţi de părinţi și bunici, au învățat mai multe despre cum trăiau bunicii lor, ce fel de case existau atunci și cum sunt ele diferite față de cele de acum, dar și cum a evoluat civilizația și lumea în care trăim, desenând sau realizând postere și machete cu strada lor sau cu întreaga localitate, la scară redusă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Activitățile au fost primite cu mare interes de către comunitate, chiar au existat mulți curioși de toate vârstele care au vrut să afle ce tip de activități sunt pregătite, iar mulți dintre aceștia au dorit ca anul viitor să se implice chiar  mai mult și să ajute în procesul de organizare a evenimentelor. Întrebați cum au reacționat participanții la tematica locuirii, organizatorii ne-au relatat:  „Tuturor li s-a părut un subiect foarte important și mai nimeni nu a crezut că se pot face atâtea activități interesante pe un subiect atât de comun, dar atât de important. Abordând această temă am aflat multe informații cu toții, am explorat, am învățat, am colaborat.

Cât despre planurile de viitor, de la Nicoletta am aflat că există intenții serioase de a continua explorarea acestei teme – „Aș vrea să consolidez noțiunile referitoare la locuire, mai ales că anul acesta voi avea grupa mare în grijă. Am lucrat cu grupa mică/mijlocie și părinții, bunicii acestora, însă aș vrea să implic mai mulți copii, părinți, bunici, frați, surori pe această temă. Mesajul meu pentru cei care doresc să se implice în comunitate este să găsească soluții, nu scuze. Haideți să fim cu toții oameni ai soluțiilor în comunitățile noastre! Mult succes tuturor! Vă mulțumim deosebit, Pro Vobis. Vă purtăm în suflet.