Știți cu toții cât de tare se bucură un copil care primește prima lui bicicletă, sau primele patine cu rotile, sau când răsfoiește prima lui carte. Sunt copii care nici măcar nu visează la un astfel de lux. Pentru că nu au un pat în care să doarmă, pentru că nu au o masă la care să mănânce sau o lampă la care să învețe. Pentru familiile acestor copii, magazinele sociale sunt o binecuvântare.
În sectorul 6 din București sunt 2 astfel de magazine, care merită să fie cunoscute. Magazinele sociale folosesc ca un loc de schimb între comunitate și beneficiari. Aici practic orice cetățean cu spirit caritabil poate dona obiecte funcționale, dar de care nu mai are nevoie, pentru ca persoane care nu și-ar permite altfel să le achiziționeze să poată beneficia de ele. Mobilă, îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, cărți, chiar și hrana neperisabilă. Sistemul este unul foarte bine pus la punct.
Obiectele donate sunt selectate, igienizate și puse la dispoziția beneficiarilor, iar donatorii primesc puncte pe care fie le pot dona celor care nu pot presta ore în folosul comunității, fie le pot folosi apoi la diverse activități interesante, cum sunt petreceri la conac, salinoterapie, cursuri pentru copii organizate de DGASPC sau de diverși parteneri.
Beneficiarii la rândul lor trec printr-o evaluare a nevoilor, sunt recomandați de instituții care îi au în evidență și prestează ore de muncă în folosul comunității, la magazine sau în alte departamente ale instituției, astfel încât să fie responsabilizați și să aibă și un sentiment al utilității personale. Unii și-au pierdut capacitatea de muncă, prin dobândirea unor dizabilități, sau devenind însoțitori permanenți ai unor persoane cu dizabilități, situații pe care legea nu le tratează clar. Pentru aceștia, magazinele sunt o speranță de viață în condiții decente.
DGASPC Sector 6 București crede în valoarea voluntariatului și organizează de ani de zile activități în Săptămâna Națională a Voluntariatului. În acest an, s-au hotarat sa organizeze o serie de dezbateri pe tema ediției despre care am vorbit cu Ana- Maria Gabor.
Discuțiile din 9 și 10 septembrie, din cadrul proiectului ”Comunitatea- un loc accesibil pentru fiecare”, s-au concentrat pe problemele comunității sectorului 6 din capitală în privința locuirii pentru anumite categorii de persoane, și anume persoanele cu dizabilități, vârstnicii și familiile cu mulți copii. Întâlnirile au avut loc în cele două magazine sociale pe care DGASPC le gestionează și care au folosit ca loc de a pune împreună ideile donatorilor și beneficiarilor, dar a fost și o ocazie de a populariza magazinele.
A fost un bun prilej de a aduna comunitatea în jurul unor teme sensibile, de a forma un ”suflet” al comunității voluntarilor. Voluntarii DGASPC au contribuit la pregătirea întâlnirilor, la primirea invitaților, la selectarea fotografiilor care au stat la baza discuțiilor, iar voluntarii veniți din partea altor organizații au participat activ la dezbateri.
V-ați întrebat vreodată cum poate un om în scaun cu rotile să ia masa în oraș, când majoritatea teraselor au scări la intrare sau spre toaletă? Sau cum urcă în casă un om în scaun cu rotile când rampa de acces, dacă există, este foarte abruptă? S-au întrebat și participanții la întâlniri. Au discutat despre spațiile de locuire neadaptate persoanelor cu dizabilități și au ajuns la concluzia că trebuie să facem presiuni asupra autorităților să includă obligativitatea pentru construcțiile noi de a respecta condiții de accesibilitate pentru această categorie de persoane.
S-au întrebat și cum va fi viața lor peste zeci de ani, când vor fi nevoiți să urce 4 sau chiar mai multe etaje și acesta va fi un efort suprauman. Și cred că fiecare dintre noi se gândește la asta. Sunt foarte mulți vârstnici în București, dar și în alte orașe, care trăiesc acest calvar în prezent, locuind în blocuri vechi, cu multe etaje și care nu au un lift. Unii dintre ei ajung în imposibilitatea de a se deplasa de acasă și înapoi. Acest lucru nu mai poate fi permis pentru noile construcții.
Una dintre soluții este relocarea persoanelor aflate în pericol în cadrul unor proiecte rezidențiale pentru vârstnici, însă aceasta vine cu costul unor suferințe psihologice și de adaptare pentru ei.
O alta soluție propusă a fost aceea a ”adoptării” de către voluntari a persoanelor care nu mai au persoane apropiate care să îi ajute, și pe care să îi viziteze mai des, program întâlnit și în alte țări, precum Olanda.
O altă problemă este aceea a supraaglomerarii, către care ne îndreptăm tot mai tare. Familiile cu mulți copii care trăiesc în spații extrem de mici cunosc deja sentimentul acesta. Un reprezentant al studenților în construcții a prezentat soluții de mobilier modern care ar ajuta la aerisirea spațiilor foarte aglomerate. Chiar dacă pentru noi sunt soluții scumpe deocamdată, se pot face campanii de strângere de fonduri pentru a rezolva astfel situații și cazuri punctuale.
Cei 4 beneficiari prezenți la întâlnire au venit și ei cu propuneri, au vorbit despre soluțiile pe care le-au găsit ei pană acum, și și-au povestit experiențele de viață.
”Bucureștiul excelează uneori în a face lucrurile anapoda” așa că trebuie căutate soluții pentru a rezolva problemele existente și de a preveni unele viitoare. S-a discutat despre cum poate fi dezvoltat voluntariatul pe acest domeniu, dar și ce soluții se pot găsi pentru a implica și comunitatea acolo unde autoritățile nu pot interveni din cauza restricțiilor legislative.
Soluții sunt, și unele dintre ele au fost deja propuse de la prima întâlnire. Se pot organiza campanii de conștientizare și sensibilizare a autorităților, pot fi propuneri de modificări legislative, se pot face presiuni asupra autorităților de a impune norme de construcție care sa ia în calcul de la început construirea de rampe, de spații suficient de mari pentru o locuire decentă, lifturi în construcțiile de locuințe, etc. Între timp se pot organiza campanii de strângere de fonduri și de ajutorare și se pot căuta variante de implicare la nivel de comunitate pentru găsirea de soluții creative.
Ideea întâlnirilor s-a dovedit a fi una foarte bună, având în vedere nu doar că s-au arătat interesate mai multe persoane decât s-a estimat, dar s-a ajuns la o serie de concluzii și planuri de viitor. A fost un brainstorming constructiv la care au participat atât persoane cu experiență în diferite organizații bucureștene, cât și studenți sau voluntari care au fost curioși să afle mai multe și să se implice pe viitor în generarea de soluții pentru problemele comunității.
Primul lucru pozitiv a fost întâlnirea în sine. Astfel s-au cunoscut persoane care activează în organizații diferite. Ei desfășurau și până acum programe, dar fără legătură între ele, și aceasta a fost o ocazie de a învăța din experiențele altora, de a vedea exemple de bună practică, de a pune în discuție cazuistici mai speciale, de a aborda teme legate de legislație și de a veni cu idei comune de acțiune în privința condițiilor de locuire.
Dezbaterile au avut o concluzie comună, necesitatea și dorința de a continua seria întâlnirilor pe domenii specifice și probleme punctuale, pentru că forța comunității este mai mare decât forța individuală a organizațiilor și voluntarilor.
Evenimentul face parte din cele 10 activități câștigătoare ale concursului de idei pe tema locuirii, inițiat de pro Vobis în cadrul proiectului Build Solid Ground.