Împreună sub același acoperiș

Asociația Team for Youth s-a constituit în jurul ideii de a contribui la construcția unei  societăți autentice, originale. Așa că tema de anul acesta a SNV a venit să completeze viziunea lor cu aceea a unei comunități în care ne putem susține unii pe alții în a avea o viață decentă, sigură și în care dreptul la locuire ne este respectat. Proiectul lor ”Împreună sub același acoperiș” a fost printre cele care au câștigat concursul de idei din cadrul proiectului Build Solid Ground.

Dreptul la locuire este al tuturor, însă echipa asociației s-a întrebat dacă într-adevăr toți oamenii au un acoperiș deasupra capului? Câți sunt cei care nu se bucură de fapt de acest drept? Cum le putem oferi ajutor? Au pus aceste întrebări și băimărenilor. Au inițiat un dialog cu oamenii din oraș în jurul temei locuirii și în același timp și-au propus să ajute mai mulți oameni aflați în dificultate financiară, prin colectarea de donații.

7 voluntari inimoși de la Team for Youth au oferit trecătorilor din Centrul vechi al orașului ocazia de a-și îndrepta cateva minute atenția asupra problemelor cu care se confruntă semeni de-ai noștri, construind o căsuța din carton, pe care au scris mesaje despre situația persoanelor fără adăpost. Aceasta a folosit și ca temă de discuție, dar și ca loc de colectare a donațiilor. 

Curiozitatea începe la vârste mici, așa ca primii curioși au fost copiii, care au venit să vadă ce se întâmplă. Apoi seniorii au fost cei care au admirat curajul voluntarilor în pregătirea acțiunii și strângerea donațiilor. Ei au fost cei mai dornici să stea de vorbă și să afle mai multe despre acțiune, despre activitatea asociației și au pus o mulțime de întrebări despre proiect. Și alți trecători au fost dornici de comunicare, au apreciat acțiunea ca fiind binevenită și au contribuit cu donații. 

S-au strâns donații de la aproximativ 45 de persoane: haine, produse de igienă, pături și perne, alimente neperisabile, donații în bani. Acestea s-au colectat ”la căsuța” vineri și sâmbătă, de către voluntarii pregătiți din timp și cu o listă de nevoi pentru 30 de persoane care provin din comunități marginalizate și defavorizate, persoane fără adăpost sau care trăiesc în condiții de sărăcie. Toate donațiile au fost apoi sortate și împachetate de voluntari pentru a le distribui persoanelor care au nevoie de ele, cu ajutorul echipelor de teren ale asociației. Voluntarii au profitat de ocazie pentru a discuta cu mai multe persoane aflate în dificultate, care le-au împărtășit problemele cu care se confruntă: lipsa mâncării, lipsa igienei, lipsa unui spațiu adecvat de trai. Persoanele fără adăpost s-au plâns însă și de agresiuni verbale, și uneori și fizice, din partea băimărenilor și au spus că și-ar dori ca vocea lor sa fie auzită și situația lor să fie cunoscută și de alți oameni. Acțiunea din cadrul #SNV2020 a avut tocmai această menire, de a face auzită vocea persoanelor care sunt private de dreptul de a avea o locuință, și care au nevoie de sprijin și susținere.

Prima concluzie a evenimentului, exprimată de Mădălina, a fost: ”Acțiunea ne-a ajutat să realizăm cât de norocoși suntem și să ne bucurăm de ceea ce avem. Am realizat că există foarte mulți oameni în situații dificile în orașul nostru, dar și că există persoane care sunt dispuse să ajute la nevoie.”