O viață mai bună în ghetou

O viață mai bună în ghetou

Viața în ghetou nu înseamnă doar că oamenii din aceste comunități trăiesc în locuințe informale, fără niciun fel de drept de proprietate, ci și că nu au acces la condiții elementare de igienă, apă, curent electric, infrastructură, înseamnă că trăiesc în supraaglomerare, în construcții temporare, expuși întotdeauna posibilității de a rămâne în stradă.

De ce e important să luăm atitudine? Pentru că nu putem elimina sărăcia fără să adresăm în primul rând aceste nevoi elementare ale oamenilor. Pentru că nu putem vorbi de educație când copiii cresc în medii atât de nesigure și nocive. Pentru că nu putem vorbi de eradicarea bolilor când nu există posibilitatea tuturor de a păstra o minima igienă, după cum nu putem spune că femeile au drepturi egale într-o lume în care violența împotriva lor e susținută de sărăcia în care trăiesc. Pentru că nu putem construi o societate sănătoasă când o parte a ei trăiește în condiții inumane. Iar în acest moment peste 1.6 miliarde de omeni trăiesc în asemenea locuințe informale. 

Prin Agenda 2030 statele semnatare și-au asumat creșterea alocărilor bugetare și resurselor pentru modernizarea ghetourilor și prevenirea, pe cât posibil, a formării lor, dar și elaborarea de strategii de integrare a oamenilor din aceste comunități în mediul social, economic, cultural și politic al orașelor.

Habitat for Humanity a ajutat mai multe state să adune informații despre aceste comunități și nevoile lor, ajutând astfel la îmbunătățirea vieții multor locuitori din țări ca Brazilia, Bangladesh sau Liberia.

Celebrele favele, așezările informale ale orașelor braziliene sunt un exemplu edificator pentru ceea ce înseamnă ghetourile: case dărăpănate și supraaglomerate, construite fără niciun plan și fără drepturi asupra pământului, lipsite de servicii de bază, care nu oferă niciun fel de siguranță sau stabilitate locuitorilor lor.

Ce sunt favelele, puteți vedea aici
sau vă puteți face o imagine aici:

Sau, de ce nu, puteți chiar încerca o experiență de voluntariat pentru a simți pulsul acelor comunități.

În modernizarea ghetourilor, instituțiile statului au un rol foarte important, mai ales pentru că la baza existenței acestor așezări stă problema formalizării drepturilor asupra pământului. Doar că este greu să reglementezi situația pământului când nu ai informații despre realitatea locuirii. De aceea, Habitat for Humanity Brazilia și-a concentrat eforturile pentru a contribui la elaborarea unei baze de date cât mai complete despre aceste așezări informale și despre situația evacuărilor forțate.

Pernambuco e o zona în care sunt cele mai multe conflicte din cauza pământului și Habitat for Humanity împreună cu Open Society Fundation a făcut o hartă cu 86 de asemenea situații. Ei au publicat un raport detaliat și au dezvoltat o aplicație de mobil pe care locuitorii o pot folosi pentru a semnala astfel de conflicte.  Având aceste informații, organizațiile civile și membrii comunităților pot colabora cu autoritățile și sistemul judiciar să găsească soluții pentru evacuările forțate și să limiteze încălcarea drepturilor omului, precum și impactul asupra vieții locuitorilor din ghetouri, în special a femeilor.

Habitat și-a luat în serios rolul său și în 2016 a organizat în Recife un training pentru 80 de persoane din regiunea Pernambuco în care i-au învățat să crească puterea comunităților și capacitatea de a apăra drepturile asupra pământului și asupra locuirii a cetățenilor din comunitățile informale.

Câțiva ani mai tărziu Habitat UK a făcut o călătorie în Brazilia pentru a arăta povestea locuitorilor din Recife, într-o serie de 3 mini documentare. Puteți urmări experiența lor în mai multe comunități, dar și interviuri cu locuitori, cu experți în sărăcie și cu activiști, despre cum pot continua lupta lor pentru dreptul la locuire.

Episodul 1
Episodul 2
Episodul 3
Episodul 4

 

(Sursa: https://www.habitat.org/about/advocacy/international/solid-ground.)