Și oamenii Irula au dreptul la o locuință sigură

Sunt tot mai multe dezastre care lovesc planeta și niciodată nu suntem suficient de pregătiți pentru a le întâmpina. Însă organizațiile internaționale au subliniat în ultimii ani tot mai mult importanța pe care trebuie să o acordăm nu doar răspunsului la dezastre, dar și creșterii rezilienței prin reducerea riscurilor, atât prin stabilirea obiectivelor de dezvoltare durabilă, dar și prin planuri de acțiune concrete, cum ar fi Cadrul de la Sendai.  Atât autoritățile regionale și locale, cât și societatea civilă trebuie să fie implicate în implementarea măsurilor necesare reducerii riscurilor, mai ales pentru zonele și populațiile vulnerabile.

Astfel, Habitat pentru Umanitate a inclus pe agenda sa și problema rezistenței la dezastre, încercând să dezvolte comunități reziliente, mai ales acolo unde există o predispoziție pentru catastrofe naturale. În campania Build Solid Ground organizațiile Habitat din mai multe țări s-au concentrat pe sprijinirea comunităților în inițierea unor schimbări privind dreptul de proprietate asupra pământului, și ca un mijloc de a crește stabilitatea în fata dezastrelor.

Un astfel de exemplu este India. Aici, Habitat for Humanity a susținut una din cele mai marginalizate populații, tribul Irula din Cuddalore, în a obține pământ pentru a-și construi case rezistente.

În India peste 73 milioane de familii nu au acces la o locuință decentă. În zonele rurale mai ales, documentele pentru titlurile de proprietate asupra pământului sunt necorespunzătoare. Comunitățile indigene și mai ales gospodăriile conduse de femei sunt de multe ori lipsite de dreptul de a deține pământ. În Tamil Nadu sunt peste 240.000 de membri ai tribului Irula și peste 64% trăiesc în sărăcie extremă. Ei reprezintă 99% din forța de lucru din Tamil Nadu și cei mai mulți dintre ei locuiesc departe, în zone fără infrastructură și expuse la dezastre naturale.

Mai multe despre Irula puteți citi aici.

Irula este un grup etnic de dravidieni, care trăiesc în munții Nilgri din sudul Indiei, numele lor venind de la culoarea închisă a pielii. Irula înseamnă “oameni tuciurii”, iar irul înseamnă ”întuneric”, conform Wikipedia. Ocupațiile lor tradiționale erau acelea de a prinde șerpi, șobolani și de a culege miere. Pe locurile unde erau pădurile în care locuiau cei din tribul Irula s-au făcut ferme de orez, dar la care ei nu aveau acces să lucreze și nu aveau nici drept asupra pământului, fiind considerați o castă inferioară. Așa că de multe ori trăiesc în competiție cu șoarecii pentru proviziile de orez. În plus, pentru că rozătoarele distrug o parte din recolte, cei din tribul Irula folosesc un fum special, pe care îl suflă cu gura, ceea ce le provoacă numeroase probleme de sănătate. Mușcăturile de șarpe cobra sunt letale, însă indigenii au devenit iscusiți în a-i prinde. Așa că o parte din ei trăiesc acum din vânzarea veninului necesar pentru antidot.

În anii 80 statul i-a evacuat din locuințele lor din pădure și mulți s-au mutat pe malurile râurilor sau în luncile inundabile, unde și-au construit case din materiale care nu au cum să reziste la intemperii. O parte lucrează acum ca sezonieri pe pământurile fermierilor sau în mori de orez, iar alții lucrează ca pescari sau în ferme de animale. Însă nu reușesc să asigure un trai decent familiilor lor. Fără drepturi asupra pământului ei sunt excluși repetat de la proiecte de reconstrucție sau reziliență. Deși există legi care să îi protejeze pe cei săraci, acestea nu sunt implementate sistematic, de multe ori pământul fiind transferat și folosit tot după obiceiurile străvechi și tradițiile culturale. 

Habitat India a colaborat cu toate instituțiile și părțile implicate pentru a sprijini populațiile vulnerabile, și a mobilizat peste 60 de organizații care să militeze pentru drepturile comunității Irula de a avea acces la pământ, fie că e vorba de cei care au suferit în urma inundațiilor, fie că e vorba de cei care nu au avut drept de proprietate din cauza castei. În plus a contribuit și la educarea comunității cu privire la drepturile membrilor săi și a ajutat la formarea unor comitete și forumuri de discuții, care să îi ajute în susținerea drepturilor lor.

Iată povestea acțiunii:

Prin eforturile de advocacy ale Habitat India, sute de familii Irula au primit pământ pentru a-și construi case și s-au înregistrat mii de aplicații pentru titluri de proprietate. S-au construit case rezistente la dezastre, iar sute de familii au primit subvenții pentru instalații sanitare sau au putut accesa pentru prima dată un împrumut pentru a-și construi o locuință. Comunitățile au învățat să acceseze scheme de protecție socială, autoritățile sunt mai atente acum la riscul de dezastre și a crescut conștientizarea cu privire la construirea de case care să asigure reziliență în fata dezastrelor naturale. Habitat India și-a făcut auzită vocea la nivel național și a ajutat astfel milioane de persoane vulnerabile.

Sursa: https://www.habitat.org/about/advocacy/international/solid-ground.