Puncte de informare despre locuire în biblioteci

Săptămâna Națională a Voluntariatului ne-a adus mai aproape de o temă extrem de relevantă în țara noastră, dar și în întreaga lume – locuirea. Poate mai mult ca oricând, această perioadă ne-a făcut să realizăm care este cu adevărat importanța unui loc pe care să îl numim acasă.  În misiunea noastră de a promova această tematică, am lansat o provocare spre bibliotecile care au participat la cursurile noastre de formare pe tema locuirii și a dezvoltării durabile – să găzduiască în instituția lor un spațiu de informare pentru promovarea acestei tematici! 

 

În săptămâna 7-13 septembrie, 6 biblioteci din țară și-au deschis ușile și au devenit ambasadori ai locuirii. Cu entuziasm și creativitate, au adus comunitățile lor mai aproape de acest subiect, organizând câte un eveniment prin care au lansat oficial câte un punct de informare.

Punctele de informare au luat forma unui raft tematic, în formă de căsuță, care a fost dotat cu o serie de cărți diverse, atât științifice, cât și de beletristică, care să promoveze tematica locuirii, indiferent de vârstă! Copii au putut să afle cum trăiesc alții copii din lume, să învețe într-un mod potrivit despre dezvoltare durabilă, dar și sărăcie, rasism sau conflicte globale sau chiar să coloreze căsuțe și să înțeleagă prin intermediul poeziilor „emoțiile” clădirilor și importanța unui loc pe care să îl numească acasă. Tinerii și adulții au avut la dispoziție cărți de beletristică, dar și resurse științifice, cărți de specialitate care abordează teme precum urbanismul și orașele viitorului, dar și numeroase cărți care explică pe înțelesul tuturor care este situația lumii, dar și cum putem face noi parte din schimbare. 

Ne-am dorit să punem la dispoziția bibliotecilor și resurse educative și interactive care să poată să contribuie la diversitatea activităților! Alături de jocurile precum Zestrea, Go Goals, Story Cubes sau Dixit, am creat 2 jocuri care să faciliteze discuțiile despre tematica locuirii. Jocul „Casă, dulce casă”, este un un joc de carduri care conține întrebări introductive menite să strânească discuții, dar și procese de reflecție referitoare la importanța unei case. A doilea joc, „Orașul Magnetic”, conține o serie de 100 de elemente magnetice specifice unui oraș (primărie, parc public, locuințe, etc), elemente care se pot folosi pentru a crea harta unui oraș durabil, dar și pentru a deschide apetitul pentru discuții! La acestea s-au adăugat cărțile și materiale promoționale precum tricourile ediției SNV 2020, plăsuțe pictate manual de către asociația Pirita Children, umbrele cu mesajul „Un acoperiș nu este o casă”, cărțile dar și materiale informative despre locuire, precum broșurile create de către colegii noștri de la Fundaţia Alături de Voi România.

 

Atât raftul cât și materialele incluse au fost oferite de Pro Vobis, prin intermediul Build Solid Ground, proiect finanțat de către Comisia Europeană, în care 14 organizații din Europa lucrează împreună pentru a stimula implicarea cetățenilor în susținerea dezvoltării durabile globale și creșterea conștientizării asupra importanței dreptului la locuire. 

 

La Biblioteca Județeană „I.S.Bădescu” din Sălaj, evenimentul de lansare „Ai carte, ai parte de… (a)casă!” a adus împreună comunitatea, adresându-se copiilor, tinerilor, dar și adulților. Aceștia au fost invitați să se familiarizeze cu punctul de informare și materialele expuse în raftul tematic. Cei 30 de participanții au testat jocurile din dotarea bibliotecii, care au fost apreciate și considerate extrem de educative. Evenimentul a inclus și discuții interactive și prezentări în cadrul cărora s-a discutat despre problemele globale ale omenirii și despre viitorul nostru, care așa cum spune și sloganul ediției din acest an a Săptămânii Naționale a Voluntariatului, #DepindeDeMine – implicarea fiecăruia jucând un rol esențial în construirea unor comunități echipate pentru schimbare și progres. 

 

La Biblioteca Județeană „G.T.Kirileanu” Neamț, evenimentul de lansare a fost întâmpinat cu entuziasm de către toate vârstele! În fața bibliotecii a fost instalat punctul de informare despre locuire, iar participanții, dar și trecătorii au fost invitați să exploreze resurse disponibile. 300 de persoane au interacționat cu materialele informative și au aflat mai multe detalii despre importanța dreptului la locuire. Spațiul a fost amenajat cu grijă și atenție – au existat zone dedicate cititului și conversației, scaune pentru cei interesați de tematica locuirii, dar și expoziții ce prezentau clădirile orașului, fie prin fotografii sau chiar desene realizate de către participanții la activități. Pe lângă toate acestea s-au desfășurat dezbateri, dar și ateliere creative dedicate copiilor cu tema „Împreună pentru dezvoltarea durabilă a comunității – dreptul la locuire”

La  Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj punctul de informare a fost lansat în cadrul evenimentului creativ „Biblioteca vie – Trăind în același univers”. Biblioteca a pus la dispoziția publicului, pentru împrumut, 4 „cărți vii”, persoane cu 4 povești diferite despre problematica locuirii în Cluj-Napoca. Au putut fi „citite” poveștile de locuire ale unei persoane evacuate, ale unui chiriaș nedreptățit sau ale unei persoane care a riscat totul pentru un credit imobiliar. Evenimentul a avut loc în aer liber, în cortul pentru evenimente exterioare, în cadrul căruia au fost expuse resurse informative și educative. Cât timp au așteptat eliberarea cărților vii, participanții s-au familiarizat cu resursele din raftul tematic, au purtat discuții pe tema locuirii și au legat noi prietenii.

La Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” Bârlad punctul de informare a fost expus în fața instituției, unde bârlădenii au fost întâmpinați de către voluntari. Cu zâmbetul pe buze și cu materiale informative, aceștia i-au invitat să afle mai multe despre dreptul la locuirii prin intermediul raftului tematic expus. 20 de participanți au fost prezenți constant la evenimentul de două zile și peste 100 de persoane au interacționat cu voluntarii și au aflat mai multe detalii despre locuire. Participanții au fost angrenați în discuții despre ce înseamnă „acasă” pentru ei, prin intermediul jocurilor educative și de cunoaștere, dar au avut șansa și să afle mai multe și despre tema ediției de anul acesta a SNV – Orașe și comunități durabile. Împreună au realizat planul unui oraș durabil, imaginându-și cum poate să arate în viitor comunitatea lor, dar și o machetă care să reprezinte „casa pe care o putem numi acasă”.  

La Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord, evenimentul de lansare a punctului de informare a primit o denumire care să ilustreze importanța temei, și anume „Locuirea ne privește pe toți”. Evenimentul a început cu o discuție pe tema locuirii. Participanții au ajuns la concluzia că locuirea este o temă care trebuie să ne preocupe pe toți, dar că mai mult decât să ne gândim la asta, putem să și acționăm. Prin voluntariat și implicare civică, trebuie să putem găsi soluții pentru un viitor sustenabil și să transmitem un mesaj clar, tuturor – fiecare om de pe pământ are dreptul la un trai decent. Discuția a fost urmată de o scurtă trecere în revistă a resurselor din punctul de informare. Participanții au putut vedea chiar și orașul viitorului, așa cum îl vad voluntarii bibliotecii. Macheta a fost realizată de voluntari cu ajutorul jocului Orașul Durabil, care se găsește acum la bibliotecă.

La Biblioteca Orășenească „Prof.Ion Buzea” Măcin voluntarii au fost dornici să împărtășească noi informații despre locuire, susținând prezentări despre tematica locuirii, dar și a dezvoltării durabile și invitând vizitatorii bibliotecii să se familiarizeze cu expoziția tematică despre locuire. Tinerii și-au pus viziunea la lucru și au creat o hartă a orașului lor în 2030, discutând despre ce n-ar trebui să lipsească dintr-un oraș al viitorului și au continuat explorarea subiectului prin diferite jocurile tematice, care i-au adus chiar și mai aproape de temă! De asemenea, a avut loc și un eveniment de tipul „biblioteca vie”, menit să sărbătorească diversitatea, dar și respectul față de cei din comunitate, prin invitarea unor „cărți vii” care să adreseze stereotipuri. Pe parcursul evenimentului a devenit tot mai evidentă puterea pe care o avem împreună, atunci când ne raportăm într-un mod empatic și incluziv la diferențele dintre noi.