Sub cerul liber, în Timișoara

O dată în viață fiecare și-a dorit să doarmă sub cerul liber. Într-un vârf de munte, pe o căpiță de fân, pe plajă în așteptarea răsăritului. Dar când dorința a trecut de mult și viața te condamnă să trăiești fără acoperiș deasupra capului, nu mai poți spune nici măcar că e vorba de vreo glumă a destinului. E viața pe care unii dintre noi trebuie să o ia în piept și să lupte să reziste până a doua zi, în fiecare zi.

Anul acesta, SNV ne-a dat ca temă de gândire și acțiune locuirea. A propus voluntarilor să se gândească și la cei ce sunt nevoiți să trăiască sub cerul liber, fără să aleagă acest lucru. FITT, o organizație foarte activă și cunoscută nu doar în Timiș, ci și în țară, a răspuns provocării și a fost între câștigătorii concursului de idei organizat de Pro Vobis în cadrul proiectului Build Solid Ground. 

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) este o organizație umbrelă pentru ONG-uri de tineret din județul Timiș, cu 30 de organizații membre și 30 de ani împliniți de activitate neîntreruptă. Programele și activitățile implementate de FITT se întind pe o paletă largă, de la activități sociale pentru tinerii dezavantajați până la programe culturale sau de cetățenie activă și dezvoltarea de politici publice la nivel local și național. De data aceasta, activitățile FITT au pus în evidență situația oamenilor străzii, dar și situația locuirii din Timișoara, și la nivel global.

Voluntarii cu care au lucrat la proiect, 15 la număr, au fost în mare parte voluntari internaționali, care au avut ocazia să compare și să povestească despre situația locuirii la noi și în țările din care provin. Timp de 2 zile ei au mers în 4 cartiere timișorene, în comunitățile de lângă centrele de tineret, să povestească cu oamenii despre locuire, despre ce înseamnă ea, despre viața oamenilor fără adăpost, și mai ales despre cum se poate implica fiecare cetățean, în special în creșterea gradului de conștientizare a tematicii. 

Reacțiile au fost bune, unii oameni au apreciat mesajul puternic de pe tricoul SNV ”Depinde de mine”, alții au fost curioși să afle mai multe despre situația locuirii în lume pentru a transmite, la rândul lor cunoscuților, aceste detalii. Au fost chiar persoane care s-au alăturat voluntarilor în misiunea lor de informare. Cei mai în vârstă au spus că ”e frumos că se implică tinerii”, iar alți adulți au recunoscut că nu s-au gândit neapărat că sunt persoane care nu pot beneficia de o locuință –  ”pentru mine erau doar vagabonzi și atât”.

Copiii s-au bucurat de stickerele cu căsuțe colorate și s-au arătat interesați de atelierele creative organizate la centrele de tineret. Prin această acțiune, voluntarii FITT au ajuns la persoane de toate vârstele. Și mai îmbucurător a fost că unele persoane au făcut chiar  donații de alimente neperisabile, care vor fi duse la azilul de noapte ”Pater Jordan”, pentru persoane fără adăpost. 

Efectele imediate ale discuțiilor sunt o dovadă că astfel de acțiuni de informare și conștientizare nu sunt doar utile, ci chiar necesare. Ele arată că dacă vrem să schimbăm lucrurile trebuie să începem prin a spune oamenilor din jurul nostru ceea ce știm despre problema locuirii, să abordăm subiecte care nu sunt neapărat placute, dar care pot face diferența în viitorul comunității și al locuirii în general.

Vineri și sâmbătă au fost două zile cu activități artistice și discuții libere pe tema locuirii. S-au pictat medalioane cu căsuțe, destinate obținerii de noi fonduri pentru a ajuta persoanele fără adăpost. 

Evenimentul s-a încheiat cu o serie de interviuri în centrul Timișoarei, în care 15 trecători au răspuns întrebării ”ce știți despre situația persoanelor fără adăpost?” A fost o modalitate de a atrage atenția asupra problemei și de a transmite mesajul dreptului egal la locuire pentru toată lumea.

Ca proiect pentru viitor, informațiile strânse cu această ocazie vor sta la baza realizării unui kit de informare pe tema locuirii și a situației persoanelor fără adapost, pentru voluntarii care vor să continue această acțiune, dar și pentru alte organizații sau persoane dornice să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților, dar și la ameliorarea problemei globale a locuirii.