Fundația pentru tineret ELMi este o organizație înființată în 2002 care urmărește dezvoltarea de inițiative pentru sprijinirea tinerilor defavorizați, în special tinerii cu nevoi speciale și cei din mediul rural, indiferent de religie sau rasă.
Săptămâna Națională a Voluntariatului ne-a adus împreună în repetate rânduri – „Avem tineri care și acum spun că datorită SNV s-au cunoscut, au mers la facultate și mai mult, au înțeles că voluntariatul modelează visele lor să devină realizabile, fiindcă aici se dezvoltă și își dau seama că sunt parte din comunitate.”
Deși a fost un an atipic, echipa ELMI ni s-a alăturat și în această ediție, fiind câștigători în cadrul concursului de idei despre locuire, iar tematica SNV 2020 „a arătat că spațiul de locuire este mai mult decât o casă – este despre speranță. SNV 2020 a fost despre lumea întreagă, despre a înțelege „Orașele și comunitățile durabile”, o temă importantă pentru toți, dar și dreptul la locuire și viitorul locuirii la noi în țară, dar și în lume. Beneficiarii noștri au înțeles că până în 2030 se estimează că 1 din 4 oameni nu vor avea un loc decent în care să trăiască. În prezent, la nivel global, mai mult de jumătate din oameni locuiesc în zone urbane, iar dintre aceștia mai mult de jumătate trăiesc în ghetouri și trebuie să facem ceva pentru aceștia și pentru întreaga omenire cu privire la Agenda 2030.”
Cum a fost însă pentru echipă să organizeze evenimente în contextul pandemiei? – Ne-a răspuns Ioana Sandu, reprezentantă ELMI, dar și profesor la Școala Vlaicu Vodă, „A fost o provocare! Interesant este că am fost activi atât în mediul virtual cu voluntarii noștri, dar și față în față, respectând condițiile impuse de COVID și poate mai mult ca oricând, voluntarii au înțeles că tema de anul acesta, este despre noi toți, despre o comunitare durabilă.”
În cadrul ediției SNV 2020, echipa ELMI a organizat evenimentul „Sunt responsabil pentru comunitate!”. Pregătirile lor au început prin instruirea tinerilor voluntari cu privire la normele de siguranță și au continuat cu 2 focus grupuri cu 50 de elevi din două comunități diferite, sub titulatura „Ce reprezintă Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), incluse în Agenda 2030″. Pornind la drum cu întrebări precum, „Ce pot face eu?” și „Cum pot să contribui?”, tinerii sub îndrumarea doamnelor profesoare Elena Zamfir și Ioana Sandu, au fost angrenați în întâlniri virtuale, dar și față în față, în cadrul cărora au dezbătut tema locuirii, având perspectiva de ansamblu a Agendei 2030, dar și atenția pe Obiectivul 11 – Orașe și comunități durabile.
Organizatorii nu s-au oprit aici, ci au pregătit împreună cu cei 25 de tineri materiale informative, precum și o machetă a comunității durabile. Pe baza conceptelor prezentate la focus grupuri și la întâlnirile cu voluntarii fundației ELMI, tinerii au lucrat cu materiale reciclabile pentru a pregăti o expoziție care să aducă în prim plan importanța acestor teme vitale pentru un viitor mai durabil. Rezultatele muncii lor au fost expuse la Școala Vlaicu Voda Slatina, unde tineri elevii ce au început școala în 14 septembrie 2020 au putut vedea ce au realizat colegii lor în cadrul SNV 2020.
Activitățile au fost primite cu entuziasm de către participanți – „Tinerii așteptau acest eveniment și unii chiar dacă nu au putut participa fizic, s-au bucurat când au participat online, chiar atunci când colegii erau în sala de clasă, la dezbateri. Într-un fel i-am pregătit pentru școala hibrid, fără sa știm că 14 septembrie va continua cu întâlnirile directe și întâlniri online. Datorită activităților, tinerii au înțeles importanța participării la tema data.”
Activitățile au reușit să aducă plus valoare în comunitate, iar interesul pentru temă s-a văzut în colaborările stabilite de către organizație – cum ne-a punctat Ioana Sandu, „Conducerile celor 2 școli partenere deja ne-au propus să realizăm dezbateri și pentru alți elevi , în care să discutăm teme precum cele din SNV 2020 și să continuăm seria activităților educative pentru tineri, astfel încât aceștia să se implice mai mult în comunități, să vină ei înșiși cu idei pentru mediul lor, pentru comunitățile lor. ”
Așa cum au spus chiar tinerii participanți, „locuirea nu se oprește acum și aici”, entuziasmul și dorința de implicare rămân vii, iar aceștia sunt pregătiți să creeze alte contexte de învățare pentru ei și colegii lor, propunând deja crearea unui punct de informare tematic în comunitate. Mai mult decât atât, împreună au identificat 30 de tineri care nu vin la școală și care nu au încălțăminte, tineri pe care își propun să îi sprijine. Până la urmă, așa cum a declarat echipa ELMI, „Implicarea ne face să înțelegem comunitatea noastră, iar fiecare tânăr își dezvolta potențialul atunci când face ceva pentru el și pentru comunitate.”, iar noi abia așteptăm să vedem cum sloganul #DepindeDeMine va continua să fie interiorizat și pus în practică de către tinerii beneficiari ai organizației!