7 idei de reținut despre dreptul la locuire

Locuirea este o tema pe cât de amplă, pe atât de importantă. Însă dacă reținem câteva aspecte esențiale ale acestui domeniu, putem contribui la îmbunătățirea fenomenului. Așa că vă propunem 7 idei asupra cărora să meditați.

  • Dreptul la locuire sigură, accesibilă și adecvată este un drept pentru fiecare om al planetei.

Dreptul la locuire este un drept fundamental al omului și este prevăzut în Declarația Universală a Drepturilor. O locuință adecvată înseamnă nu doar patru pereți și un acoperiș, ci înseamnă un loc ce îți oferă siguranță, liniște și demnitate. Aspecte importante în privința dreptului la locuire sunt siguranța posesiunii – a nu trăi cu frica de a-ți pierde casa sau terenul pe care îl lucrezi și din care îți câștigi existența, dar și accesibilitatea, pentru că sărăcia și condițiile pieței fac ca mulți oameni să nu își poată permite o locuință, deși muncesc.

  • Locuirea informală este o problemă globală. 1.6 miliarde de oameni nu au un acoperiș decent deasupra capului.

Pe scurt, o locuință informală este o construcție ilegală, improvizată, nesigură și fără acces la servicii, aflată de obicei la marginea localităților, în care trăiesc oameni, familii întregi, în condiții de risc și supraaglomerare. Mai multe astfel de locuințe formează o mahala, iar aceste comunități au ajuns să fie o problemă în întreaga lume din cauza sărăciei și efectelor sale. În 39 dintre țări, peste 50% din locuitori trăiesc în mahala. Cei mai mulți în Asia de est și sud-est.

  • Atunci când femeile au drepturi egale asupra pământului, familiile lor au o viață mai bună.

În mai multe zone din lume, drepturile femeilor în ce privește accesul, moștenirea, controlul și dreptul de folosință al pământului, și mai ales proprietatea – sunt în mod sistematic încălcate. Atunci când se întâmplă acest lucru, nu doar femeile sunt afectate, ci și copiii lor, care nu pot beneficia de educație și îngrijire medicală de calitate. Veniturile familiei sunt mai mici, independența femeilor e redusă, abuzul asupra lor frecvent. Ele nu pot accesa resurse pentru ele și familia lor, nu au dreptul de a se implica în luarea de decizii și deci nici în ceea ce ar putea aduce o schimbare. Inegalitatea le face vulnerabile, și acest lucru se răsfrânge în primul rând asupra copiilor, și a societății viitoare. Atunci când femeile au drepturi egale, situația este în mod evident mult îmbunătățită.

  • Contează ca fiecare om sa aibă o casă, dar este la fel de important ca aceasta să fie construită bine, cu materiale rezistente.

Fenomenele naturale nu țin cont de cât de sărac sau bogat este cineva, inundațiile, incendiile, cutremurele vin și distrug ce întâlnesc în cale. Și cele mai vulnerabile sunt locuințele improvizate, construite din resturi de materiale, materiale de proastă calitate și de persoane fără expertiză în construcții. De multe ori, aceste locuințe sunt în comunități așezate pe maluri de ape, sau în zone cu alunecări de teren, ceea ce le expune și mai mult la risc. Este așadar esențial să se respecte un standard în construcții și să fie folosite materiale reziliente, care să ofere protecție în fața dezastrelor. La fel de importantă este și revenirea după dezastru, și aici intră politicile naționale în joc și capacitatea noastră de a ajuta oamenii afectați de calamități.

  • Locuirea influențează fiecare aspect al vieții, de la educație, la sănătate, la oportunități.

Dacă nu ne credeți, faceți o vizită la marginea orașului. Acolo veți afla cum lipsa unor documente (asupra pământului, dar și personale) împiedică accesul la servicii de sănătate, educație, servicii de electrificare, sanitație, etc. Veți vedea cum sărăcia îi împiedică să își trimită copiii la școală și atunci când ar putea să o facă, pentru că trebuie să muncească toți pentru un colț de pâine; veți vedea cum lipsa educației și a condițiilor de trai duce la infracționalitate și abuz; cum speranța de viață, și mai ales speranța de o viață mai bună este mult mai mică decât în comunitatea generală. Cum problemele încep și se termină cu locuința, sau cu lipsa ei.

  • Forța comunităților stă în implicarea fiecărui membru al comunității. 

Fiecare dintre noi poate contribui cu ceva la schimbare. Putem alege să ne implicăm în construirea unor case pentru cei vulnerabili, în diverse programe de voluntariat. Putem să inițiem sau să susținem petiții și inițiative prin care să cerem autorităților să-și asume schimbările necesare în legislație și să implementeze programe coerente.  Putem să ne implicăm activ în informarea despre dreptul la locuire și putem împărtăși experiențe relevante, la fel cum au facut-o invitații din campania noastră ”Călători prin lume”. Sau putem să vorbim cu cei apropiați despre felul în care trăiesc alți oameni, despre cum ar trebui să trăiască și ce putem face să ajutăm. Fiecare mic gest contează pentru cineva care are nevoie de sprijin pentru a trăi decent și contează pentru viitorul comunităților și al planetei.

  • În 2030 ne dăm examenul.

Agenda 2030 este un program  de acțiune globală în domeniul dezvoltării durabile, propus de Națiunile Unite. Agenda conține 17 obiective, obiectivul de dezvoltare durabilă 11 referindu-se la orașe și comunități durabile și își propune ”Dezvoltarea oraşelor şi a aşezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente şi durabile”. Estimările arată că în 2030 peste 5 miliarde de oameni vor locui în orașe, cea mai mare parte a expansiunii fiind în țări în curs de dezvoltare. Suntem pregătiți? 193 de țări au adoptat Agenda, ceea ce presupune dezvoltarea și implementarea unor strategii, așa că în 2030 vom afla cât de mult am reușit să rezolvăm din problemele locuirii și ce lăsăm generațiilor viitoare.