De-a lungul timpului, oamenii au construit și au locuit în diferite tipuri de case. Au ales tipul de construcție în funcție de necesități și de resurse.
Dacă la începuturile timpurilor „casele” erau simple adăposturi, care își fereau locuitorii de intemperii, casele din zilele noastre ne pot oferi mult mai multe lucruri.
Pe măsură ce oamenii au început să acumuleze resurse, unelte, diferite bunuri, casa a devenit și un spațiu de siguranță, un „fort” în care nu au acces cei care au intenții prădătoare.
Acest fapt duce și la o stabilitate economică. Dacă avem un spațiu în care să păstrăm hrana pentru o perioadă mai îndelungată, suntem mai puțin dependenți de recolta unui anumit sezon.
În multe comunități, o parte din casă sau din grădină este dedicată spiritualității, credinței sau religiei. Chiar și în timpurile actuale, sărbătorile religioase se petrec în jurul mesei, alături de întreaga familie.
Odată cu progresele tehnologice, s-a dezvoltat foarte mult și modul în care locuim. Avem acces la utilități precum apă curentă, electricitate, sisteme de încălzire sau răcire a aerului, internet. Avem posibilitatea de a ne pregăti hrana în moduri pe care strămoșii noștri nu și le-ar fi putut imagina.
Pentru că avem acces la aceste utilități, putem să ne protejăm mult mai ușor, prin igienă personală, sănătatea fizică.
Pe de altă parte, prin confort și siguranță, casa ne ajută să ne menținem și sănătatea psihică. Unii dintre noi sunt mai sociabili, au nevoie de mai mulți oameni în jurul lor, iar alții preferă un anume grad de intimitate. Cât de norocoși suntem că există așa de multe opțiuni și variante de locuire, încât să ne găsim căsuța potrivită!
Casa ne oferă și posibilitatea de exprimare. Chiar și atunci când găsim pe o stradă mai multe case identice, odată ce intrăm înăuntru, putem ușor observa că nu sunt două la fel. Amenajarea interioară vorbește mult despre locuitori. Unii sunt pasionați de artă, de natură, alții de ordine. Există filozofii întregi despre amenajarea locuinței sau simple obiceiuri transmise din generație în generație. Dar ele, fiecare, reflectă ceva din noi.
Spațiul în care e amplasată locuința ne oferă de asemenea avantaje sau obstacole. Cât de aproape suntem de centru, școală, clinici, mijloace de transport în comun, locul de muncă, dar și de parc, sau pădure, de mare sau de munte.
Odată cu declanșarea pandemiei și cu izolarea impusă, casa a devenit pentru mulți dintre noi și locul de muncă, locul în care rămânem protejați, în siguranță și confort și locul din care ne putem asigura viitorul.
Avem ocazia acum să înțelegem poate mai bine decât oricând altcândva, cu toții, cât de importantă este casa pentru noi.
Din păcate nu toți se bucură de aceste avantaje și poate acesta este un moment bun să ne gândim și la ei.