Căsuța cu fapte bune

Publicată de Pro Vobis pe Luni, 3 decembrie 2018

Între 14 și 16 decembrie 2018, clujenii au fost invitați să își aleagă faptele bune sau cauzele pe care să le susțină în 2019, venind la “Căsuța cu fapte bune” din cadrul Târgului de Crăciun, în Piața Unirii. Pro Vobis și-a propus astfel să atragă atenția asupra nevoilor locale sau globale pentru dezvoltarea unor comunități și orașe sustenabile, dar și a modului în care cetățenii se pot implica activ în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă din Agenda 2030.

Pornind de la ideea că bunăstarea noastră depinde de bunăstarea celor din jur, dar și de la ideea că până și o mică faptă bună ne crește gradul de fericire, Pro Vobis a propus ca în 2019 fiecare clujean să își asume măcar o mică faptă bună. Așa că la “Căsuța cu fapte bune” fiecare a putut găsi o idee potrivită pentru el sau ea, sau o organizație pe care să o susțină.

Publicată de Pro Vobis pe Duminică, 16 decembrie 2018

Participanții au fost provocați la un joc în urma căruia au extras o acțiune în unul dintre următoarele domenii: caritate, dezvoltare durabilă a comunității, informare-educație pentru o societate sustenabilă, protecția mediului și consum responsabil, diversitate și drepturile omului. Ei au fost încurajați să ducă la îndeplinire sarcina primită, dar și să propună idei de fapte bune.

Aproximativ 500 de persoane au răspuns provocării și au intrat în joc, unii venind gata pregătiți să facă fapte bune, alții privind curioși și punând întrebări despre cum își pot ajuta semenii, ce înseamnă locuirea informală, ce pot face ei pentru a-și susține comunitatea. Cei mai mulți au ales idei din categoria “ajutor pentru o familie nevoiașă”, dar mulți au ales pentru 2019 protecția mediului și consumul responsabil, dar și idei pentru a ajuta la dezvoltarea durabilă a comunității lor. Câțiva au împărtășit ideile lor de fapte bune pentru anul viitor. Cei nehotărâți au putut consulta “Ghidul leneșului pentru salvarea lumii” că tema de gândire pentru anul următor.

Publicată de Pro Vobis pe Duminică, 16 decembrie 2018

La “Căsuța cu fapte bune” clujenii au avut ocazia să afle mai multe despre SDG11, dar și despre celelalte 16 obiective de dezvoltare durabilă și acțiunile pe care le pot face ei în mod concret pentru a le susține.

Proiectul “Căsuța cu fapte bune” a făcut parte din campania Build Solid Ground, în care Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și-a asumat rolul de a informa publicul cu privire la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, în special ODD 11  –  Orașe și comunități durabile.