Explorând problematica locuirii

Luna martie a acestui an ne găsea într-un cadru minuntat, la Măguri Răcătău, unde ne bucuram fără să știm de ultimul eveniment pe care l-am organizat înainte de perioada pandemiei. La cursul ”Obiectivele Globale și Locuirea – Ce trebuie să știi?” din perioada 9-12 martie 2020 am fost în compania minunată a 21 de participanți puși pe fapte mari – lucrători de tineret, bibliotecari, profesori și oameni din administrația publică. Pe participanți i-a adus împreună dorința de a schimba ceva în  bine în jurul lor, iar faptul că proveneau din medii diferite a făcut întreaga experiență să fie infuzată cu perspective diverse care au deschis calea spre discuții valoroase.

Zilele de curs ne-au găsit în sala primitoare de training, unde împreună cu participanții am explorat Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, cu focus pe Obiectivul 11 – Orașe și comunități durabile și noțiunea de locuire, adăugând la acest mix o parte practică, organizarea de evenimente și managementul  voluntarilor. În discuțiile noastre am privit locuirea cu ochi curioși, pornind mai întâi de la ce anume înseamnă o casă pentru noi și cum este locuirea conectată cu o serie de necesități de bază care contribuie la o viață decentă, conectându-ne apoi la realitățile globale și modalități concrete de a promova aceste concepte. Ce ne-a încântat cel mai mult a fost energia și dorința celor care au fost alături de noi să ducă informațiile acestea mai departe spre comunitățile lor și să găsească noi forme de colaborare, initiative și evenimente de pregătit! Despre experiența de curs și planuri viitoare am vorbit cu Letiția Moga și Cami Enera, două dintre participantele la curs. Vă invităm și pe voi să le citiți impresiile și ideile frumoase:

Cami ne-a spus că experiența ei la Măguri Răcătău a fost frumoasă și constructivă, adăugând:

Plecând de la cadrul de poveste în care ne-am aflat, colțul de rai din mijlocul naturii, de la oamenii frumoși și creativi, veniți din toate colțurile țării, trainerii minunați pe care i-am avut, toate acestea, corelate cu tema aleasă, veșnic de actualitate, mi-au făcut excepțională experiența trăită!

Fiind profesor (și diriginte), le vorbesc deseori copiilor despre dezvoltarea durabilă, sustenabilitate, voluntariat, de altfel, îi și implic în toate activitățile pe care eu le desfășor, atât la nivel de școală, cât și în comunitate. Acum însă, am adăugat informații noi celor știute de mine, de un real folos, dovada vie fiind faptul că, pe toată șederea mea acolo și din prima zi ajunsă acasă, m-au „năpădit” gândurile cum pot eu să fiu mai utilă societății, cum pot să contribui mai mult la protejarea mediului, cum pot eu, ca cetățean al orașului meu să aduc plus valoare locului în care trăiesc- gânduri pe care le vreau materializate!

Pe tot parcursul cursului, am asimilat informații, am adunat idei, venite de la toți ceilalți colegi, pe care îmi doresc să le pot implementa cât de curând în mediul meu. Mi-au plăcut mult trainerii noștri, tineri, dezinvolți, empatici, cu simț pedagogic! Au știut să ne țină activi, captivați, dornici de lucru constructiv în echipă, ne-au insuflat dorința de cunoaștere și asimilare a cunoștințelor noi! Da, participarea mea la cursul „Obiective Globale și Locuirea – Ce trebuie să știi!” m-a provocat să devin un cetățean mai activ, mai cooperant, mai productiv și mai implicat în societate! Am înțeles, de asemeni, mai mult ca oricând, cât de important este rolul meu în educația pentru cetățenia activă a copiilor, acest concept cuprinzând atât educația pentru dezvoltare durabilă, educația civică, globală. Mulțumesc organizatorilor Pro Vobis pentru această oportunitate!”

 

Letiția ne-a descris cursul printr-o ecuație câștigătoare – ÎMPREUNĂ =TRAINERI + PERTICIPANȚI=ECHIPĂ, adăugând că:                                            

„Acest curs pentru mine a fost o experiență foarte bună, am fost o echipă completă, care s-a format într-un timp scurt cu rezultate foarte bune. Fiecare dintre noi ne-am adus contribuția,o parte cu o experiență mai bogată, o altă parte cu o experiență mai vagă despre voluntariat.
Pe mine personal toate informațiile primite și implicarea la fiecare provocare sau exercițiu  m-au motivat mult mai mult să mă implic în munca de voluntariat. Aceste informații o să le folosesc pentru a educa tinerii care doresc să facă voluntariat, prin înființarea unui punct de informare despre voluntariat în bibliotecă. O altă activitate pe care pot să o desfășor este de organizare de ateliere pentru părinți (școală pentru părinți) susținute de specialiști: psihologi,asistenți sociali(părinți,bunici,părinți maternali).”

Așteptăm cu entuziasm ca aceste inițiative să apară și ca aceste concepte legate de dezvoltare durabilă și locuire să fie împărtășite de către participanții de la cursul nostru în comunitățile lor!