Fă Rai din ce ai! Smart People build Smart Cities!

În martie 2009, la Școala Gimnazială „Ion Gheorghe Duca” Petroşani, județul Hunedoara, o mână de oameni au dorit mai mult pentru școala și comunitatea lor – așa a apărut în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi Lupeni, Clubul IMPACT Pride of Petroșani, unul dintre cele mai vechi cluburi din Valea Jiului.

Prietenia noastră cu Clubul IMPACT Pride of Petroșani „datează” din anul 2012, iar spiritul lor de inițiativă s-a făcut simțit și în această ediție a Săptămânii Naționale a Voluntariatului! În ce au constat acțiunile pregătite cu grijă și atenție pentru comunitate de către partenerii noștrii? Aceștia au ales să promoveze tematica locuirii și a orașelor și comunităților durabile prin 3 tipuri diferite de evenimente!

Primul eveniment a luat forma unui flashmob, pe ritmurile melodiei Jerusalema! Tricourile SNV au fost etalate cu drag și au atras atenția trecătorilor din Parcul Central ”Carol Schretter”, cu scopul de a-i determina pe aceștia să rămână apoi la discuții cu inițiatorii acțiunii.  

După încheierea flashmob-ului, elevii care fac parte din club, însoțiți de profesorii coordonatori, au înmânat broșuri informative despre locuire și au discutat cu trecătorii interesați despre această tematică relevantă. De asemenea, aceștia au pregătit și o ”Cutie cu visuri de-mplinit”, unde cei care au dorit, au răspuns la două întrebări de reflecție –  „Ce ai vrea să vezi în orașul tău?” și „Ce poți face tu pentru orașul tău?”.

Ultima activitate a constat într-un joc pe echipe formate din părinți și copii, în care fiecare echipă a primit un set de materiale cu care a trebuit să construiască căsuțe pentru pitici, într-un oraș pentru pitici. Timpul de lucru a fost de 15 minute, apoi fiecare echipă a prezentat orașul creat. S-au format 3 orașe: Orașul Chibritești, Viitor City și Orașul Fericirii. Un juriu format din 5 arhitecți a vizionat lucrările și a ascultat explicațiile, iar după ce toate echipele au fost felicitate pentru felul în care au muncit, li s-a explicat că din păcate, peste cele 3 orașe s-a abătut un cutremur puternic, care a distrus orașele necorespunzător pregătite pentru situații de urgență. Prin urmare, după cutremur a rămas în picioare doar Viitor City,  un oraș construit pe un fundament puternic. 

Activitatea s-a încheiat cu o discuție de analiză pentru toți cei prezenți, profesori- părinți- copii, prin care s-a subliniat ideea că „ în viață trebuie să ne folosim la maximum toate abilitățile, competențele pentru a realiza lucruri durabile”.

Am vrut să aflăm de la Ramona Gabriela Asan, reprezentanta organizației, cum s-a simțit SNV 2020 pentru ei –  „Am așteptat cu nerăbdare ediția de toamnă a acestui SNV, cu speranță, dar și cu emoții din cauza atâtor probleme generate de situația pandemică. Ne-am pregătit cât am putut de bine, în condițiile date. Cel mai mult ne-am concentrat pe desfășurarea în deplină siguranță a activităților din cadrul evenimentului nostru, ”Fă Rai din ce ai! -Smart People build Smart Cities!” . Am planificat cu atenție fiecare detaliu al activităților, fiecare pas, insistând nu numai pe realizarea eficientă a acestora, dar și pe exemplul pe care îl vom da comunității noastre, în ceea ce privește respectarea normelor de siguranță.

Publicul a fost interesat de temă și dornic să parcurgă broșurile despre locuire înmânate de către inițiatorii acțiunii. Organizatorii le-au împărtășit celor mai tineri posibilitatea de a deveni Ambasadori al locuirii, prin înscrierea la cursul online gratuit, „Casă, dulce casă”. Din activitățile desfășurate, oamenii prezenți au înțeles  că trebuie să folosească cât mai eficient resursele locale și că e nevoie să se acorde atenție creșterii participării cetățenești și voluntariatului – „Fiecare cetățean are puterea de a schimba ceva, observând problemele comunității, studiind și aplicând modelele de bună practică ale altor comunități, participând cu donații  pentru țările sărace și prin activități de voluntariat local. După cum se știe, din experiența statelor mult mai dezvoltate, o comunitate puternică este o comunitate în care voluntariatul și implicarea civică sunt un mod de viață.

Cât despre cum arată viitorul, de la inițiatorii acțiunii am aflat că vor desfășura cu siguranță și alte proiecte privind locuirea, iar Săptămâna Națională a Voluntariatului a fost un context care doar a plantat ideea și a adus la lumină motivele pentru a porni proiecte cu o largă implicare cetățenească.

Anul acesta, în 26 iunie, s-a înființat Asociația Non-profit ”Dezvoltăm comunitatea”  cu scopul de a putea atrage sponsorizări, donații, finanțări naționale și europene, cu ajutorul cărora se poate contribui mult mai consistent la dezvoltarea orașului, prin proiecte de cetățenie activă, de antreprenoriat verde și social. Noi abia așteptăm să vedem ce proiecte noi se mai pregătesc la Petroșani!

Un ultim gând de la Petroșani pentru cei care își doresc să se implice în comunitățile lor?
Nu mai sta să te întrebi ce face comunitatea pentru tine, mai  bine te-ai întreba ce poți face tu pentru comunitate! Și după ce-ai aflat răspunsul, treci la fapte!”