Pământ pentru femei

Lipsa drepturilor asupra pământului afectează numeroase familii din întreaga lume, însă femeile sunt mult mai mult afectate de această situație, mai ales în țările în care ele sunt văzute doar ca parte a familiei, și nu a societății sau comunității. Pentru a asigura drepturi egale asupra pământului e nevoie nu doar de schimbarea unor legi și sisteme administrative, dar și o schimbare de perspectivă, și o schimbare a cutumelor. Organizații ca Habitat pentru Umanitate din întreaga lume susțin și se implică în implementarea acestor schimbări.

Regulile folosirii pământului spun cine poate folosi pământul, ce proprietate, cât timp, în ce condiții. Regulile se bazează atât pe legi, cât și pe obiceiuri străvechi. Am mai scris despre faptul că drepturile clare asupra pământului aduc avantajul siguranței și îmbunătățirii vieții celor care le dețin. Estimările din 2016 arătau că un miliard de oameni nu au aceste drepturi. 

Cum poate afecta lipsa drepturilor de proprietate viața femeilor?

Iată povestea Fatimei, o femeie din clasa de mijloc din Gaza, care a pierdut tot ce avea când soțul i-a fost ucis – aici e întreaga poveste.. Pentru că apartamentul cumpărat împreună era trecut în actele de proprietate doar pe numele lui, și pentru că împreună nu aveau copii, Fatima a trebuit să părăsească proprietatea și să renunțe la creșterea fiului vitreg după nefericitul eveniment, deși a muncit alături de soțul ei și au avut o căsnicie fericită. 

Aici puteți citi poveștile mai multor femei, ca Nkoebele din Lesotho, o femeie de 82 de ani care a reușit să se mute într-o casă nouă, sau Yavira din Bolivia, o mama a 5 copii, care și-a obținut dreptul asupra locuinței sale. Până în urmă cu câțiva ani, în Bolivia doar bărbații erau trecuți pe titlurile de proprietate, iar dacă ei mureau, familia rămânea fără nicio dovadă asupra proprietății și trăia cu teama evacuării. În Bolivia, Habitat for Humanity a înființat o scoală pentru femei lideri, care să învețe și să motiveze femeile din Cochabamba să își ceară drepturile pe cale juridică și administrativă. Ideea a fost preluată și de alte zone din Bolivia, dar și de Brazilia și Peru.

Și vocea femeilor din Kibera, Kenia, a început să fie auzită

.

În ultimii ani, femeile din Kenya, Uganda, Bolivia, Zambia și alte țări s-au unit în organizații locale și militează pentru drepturile lor asupra pământului. De ce este important pentru ele să aibă aceste drepturi? Pentru că le le oferă o mai mare siguranță, pot trai fără frica evacuării, se pot angaja, pot accesa credite și sprijinul autorităților pentru dezvoltarea infrastructurii, își pot dezvolta afaceri, își pot educa mai bine copiii și pot avea mai multă grijă de sănătatea lor, pot avea mai multe drepturi în comunitate, sunt mai ferite de exploatare și violență domestică și pot avea în general un trai mai bun. 

Iată un bun rezumat:

Sursa: https://www.habitat.org/about/advocacy/international/solid-ground.