Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sf. Nectarie” Mediaș sau CITO Mediaș este o instituţie de interes public din județul Sibiu care găzduiește 50 de persoane adulte cu dizabilități. Aici oamenii beneficiază de șansa la o viață mai bună, prin servicii sociale specializate, menite să contribuie la creșterea șanselor de recuperare și integrare a rezidenților în comunitate sau în familie.
Dacă în 2017 făceam cunoștință cu CITO Mediaș în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului , anul acesta i-am avut alături de noi în calitate de câștigători ai concursului de idei despre locuire. SNV 2020 a fost așteptat cu emoție și bucurie, fiind primul eveniment important din acest an pe care instituția l-a desfășurat și aducând un suflu de noutate pentru echipa de organizare, datorită activităților din mediul online. În contextul pandemiei, cel mai tare s-a simțit lipsa voluntarilor la centru, regulile fiind destul de restrictive în ceea ce privește accesul altor persoane în incintă. Am povestit cu Antonela Sofia Barbu, voluntară dedicată cauzei CITO și ambasador al beneficiarilor centrului și ea ne-a mărturisit, „A fost o bucurie să-i întâlnesc pe rezidenți în mediul online, dar și o durere să nu îi pot îmbrățișa pentru toate lucrurile frumoase pe care le-au realizat. A fost o schimbare, dar ne-am adaptat împreună. Cu răbdare, empatie – poți muta munții.”
În cadrul activităților organizate în Săptămâna Națională a Voluntariatului, rezidenții au participat la 2 sesiuni de public speaking care s-au desfășurat online și au avut ca temă dreptul la locuire și viitorul locuirii la noi în țară, dar și în lume. Au mai fost organizate două ateliere handmade, pentru a valoriza îndeletnicirile tradiționale, din care au rezultat 240 de căsuțe pictate, de tip broșă sau cu magnet, care au fost dăruite rezidenților din Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Dumbrăveni și voluntarilor de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfinții Mărturisitori Transilvăneni”, din Mediaș. Pe lângă acestea, s-au organizat două ateliere de pictură și desen pe tema locuirii, iar desenele și tablourile au fost expuse în curtea centrului.
Despre cum au fost primite activitățile de către beneficiari și public am aflat mai multe de la Daniela Halmaci, General Manager la CITO Mediaș – „A fost minunat. Fiecare înțelege acasă într-un alt mod. Fiind un proiect în care faptele bune au venit dintr-o casă – cămin al acestor oameni, fiecare lucru simplu dăruit celor din jur a avut o mai mare valoare. Voi aminti acel moment când unui rezident i s-a pus întrebarea „Dar ce faceți voi acum?” iar răspunsul a fost simplu – „Am făcut niște căsuțe pe care la ducem de la o casă de copii la o altă casă de copii!” Impresiile sunt pozitive atunci când vezi cum se mobilizează oamenii.”
Antonela, voluntară în cadrul echipei de organizare, a privit toată mobilizarea de forțe din altă prismă – „Faptul că am avut oportunitatea să fim printre câștigătorii concursului de idei și să aflăm mai multe despre ce înseamnă o casă și despre condițiile de locuire, mi-a adus o imensă satisfacție. Acești oameni, rezidenți ai centrului, merită tot respectul pentru implicarea în viața comunității și chiar dacă s-a păstrat distanțarea, rezultatul muncii lor a fost apreciat. Ce a fost de apreciat? Efortul lor și faptul că și-au dorit să realizeze căsuțe pentru toți cei care vor dona în cadrul campaniei organizate de către noi, „Un milion de stele” de la Centrul de Recuperare Neuromotorie Pruncul Isus. Mă bucur din toată inima să văd că oamenii nu dau înapoi de la greutăți, mai ales în acest an atipic. Pe scurt, contribuția lor e mare, mesajul este important, faptul că au un acoperiș deasupra capului și oameni care țin la ei este de neimaginat. Fiecare persoană care dăruiește o căsuță altei persoane, este una specială, pentru că a înțeles importanța casei, a locuinței, a sufletului din casă.”
Instituția va continua să organizeze sesiuni online pe tematica locuirii și ateliere în perioada sărbătorilor, iar mesajul Danielei Halmaci, General Manager, pentru cei care doresc să se implice în comunitățile lor a fost: „ Să facă primul pas spre cei care nu sunt integrați deplin în comunitate. Iar dacă voi nu veniți spre noi, venim noi la voi.”